- Bestaat sinds 1971
- Beschermt de kopers van ‘sleutel-op-de-deur’ en ‘verkoop-op-plan’-woningen. Bijvoorbeeld tegen de insolvabiliteit van de bouwpromotor
- Garandeert dat de koper volledige, correcte en transparante informatie krijgt
- Geeft de koper verschillende financiële garanties
Valt de wet te omzeilen?
Neen. De meeste regels in de wet Breyne zijn van dwingend recht. Dus kunnen partijen er onderling niet van afwijken.
Wanneer is de wet van toepassing?
Als de verkoper, promotor of aannemer er zich toe verbindt om een afgewerkte woning te bouwen, te laten bouwen of te verschaffen.
Zowel voor een verkoopovereenkomst als een aannemingsovereenkomst, waarbij de wet bescherming biedt voor de bouwheer tegenover de door hem aangestelde aannemer.
Verkoop bestaande woning of appartement
De wet geldt ook voor de verkoop van een reeds bestaand huis of appartement.
Wanneer? Als de verkoper deze woning uitbreidt of verbouwt, al moet de totale prijs van de werken dan minstens 80% van de verkoopprijs van de woning zijn en meer dan 18.600 bedragen.
In beide gevallen ga je in zee met een promotor – die in dat geval een verzameling is voor de termen verkoper, aannemer, lastgever, projectcoördinator – aan wie je minstens één betaling doet voor de voltooiing van de werken.
Sloot je met verschillende aannemers contracten af die elk verschillende aspecten van het project behartigen of worden alle betalingen uitgesteld tot na de voorlopige oplevering? Dan is de wet Breyne niet van toepassing.
Wat is de troef van de wet voor de koper?
Je hebt als koper de garantie dat de bouwpromotor niet zomaar zijn verplichtingen naast zich neer kan leggen.
Er moet zowel een voorlopige als een definitieve oplevering gebeuren.
Bij die eerste geef je de gebreken aan die er nog zijn. Bij de tweede moeten al die gebreken verholpen zijn door de bouwpromotor.
Je hebt dus de kans op opmerkingen te geven, en je komt niet voor verrassingen te staan.