Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Ik verkoop. Welke kosten heb ik?

Je wil je woning verkopen. Maar welke kosten zijn er allemaal bij een standaardverkoop? Dat kom je zo dadelijk te weten. 

Zelf verkopen of een makelaar inschakelen?

Verkoop je je woning? Dan heb je eerst een schatting nodig. Die kost zo’n 300 tot 600 euro. Werk je met een makelaar? Dan is die schatting gratis. 

Zet je zelf je woning op de markt? Reken dan op publiciteitskosten zoals zoekertjes en affiches. Een zoekertje kost al snel zo’n 90 euro. En dan heb je nog geen foto’s laten maken van je woning. Bij een makelaar zijn al die kosten inbegrepen. 

Bovendien zijn er nog een heleboel verplichte attesten en documenten. Zoals het verplichte EPC-attest. Dat kost zo’n 200 tot 500 euro. 

De elektrische keuring is in principe al gebeurd, tenzij je installatie ouder is dan 25 jaar. Dan betaal je zo’n 145 euro. 

Heb je een stookolietank? Ook voor die controle trek je best 100 à 150 euro uit.

Tot slot zijn er de notariskosten. Ereloon en aktekosten zijn voor de koper. Maar als verkoper betaal je de verplichte opzoekingskosten – inclusief het bodemattest. In totaal is dat zo’n 55 euro.


Conclusie?

Alles zelf doen lijkt een besparing. Maar je moet al die tijdrovende taakjes zelf uitvoeren én opvolgen. 

Schakel je een makelaar in? Die vraagt zo’n twee tot vijf procent van de aankoopprijs. Bij een openbare verkoop kan dit tot 15 procent zijn. Maar: je hoeft zelf niets meer te regelen.

Valérie Neutjens

Een nauwgezet persoon die altijd zorgt dat de puntjes op de i staan. Valérie is een bezige bij die altijd klaar staat met raad en daad. Samen met haar collega-zaakvoerder Clint is zij het kloppend hart van onze kantoren.

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed