Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Kies ik voor een aankoop/verkoopbelofte of een verkoopovereenkomst?

Wat is een verkoopovereenkomst?

Een verkoopovereenkomst – of compromis in de volksmond – is een wederkerige overeenkomst die verkoper en koper definitief bindt. 

Belangrijk: de koop komt direct tot stand bij de ondertekening van deze overeenkomst. De modaliteiten kunnen later niet meer gewijzigd worden.

Na de ondertekening van een compromis is er een termijn van maximaal 4 maanden tot aan de akte. 

Waarom 4 maanden? Dit is de termijn die de fiscus ons geeft om onze verkooprechten – in de volksmond de registratierechten – te betalen.

Wat is een aankoop/verkoopbelofte?

Een aankoop/verkoopbelofte is een wederzijdse belofte. 

De effectieve verkoop vindt pas plaats bij het verlijden van de notariële akte. Een belangrijk verschil dus met de verkoopovereenkomst waar de koop al definitief plaatsvindt op het moment dat partijen de onderhandse verkoopovereenkomst tekenen.

De aankoop/verkoopbelofte is kortom meer flexibeler. Iets wat in deze rushtijd van vastgoed niet onbelangrijk is. 

Stel: je moet je eigen woning nog verkopen

Dan zou je voor de aankoop van je nieuwe woning kunnen kiezen voor een aankoop/verkoopbelofte en samen met verkopers overeenkomen om de aktetermijn op 6 maand zetten. Dit geeft je meer financiële ademruimte. 

Of wil je een appartement kopen?

Maar weet je nog niet of je dit op eigen naam of naam van de kinderen wil zetten? En stel: het staat op naam van de kinderen. Mag je er dan zelf nog wonen of moet er dan gewerkt worden met vruchtgebruik/naakte eigendom? 

Bij een aankoop krijg je soms niet de tijd om dit allemaal volledig op te zoeken en door te praten met je notaris. 

Bij een aankoop/verkoopbelofte heb je de kans om zelf als koper te tekenen en voor de akte de aankooppartijen nog te wijzigen. Door bijvoorbeeld je kinderen de naakte eigendom te laten kopen en jijzelf het vruchtgebruik. 

Dit wijzigen van aankooppartijen kan niet bij een verkoopovereenkomst.

Dit staat buiten discussie

Zowel de onderhandse verkoopovereenkomst als de aankoop/verkoopbelofte zijn even bindend, alleen biedt de laatste wat meer flexibiliteit.

Valérie Neutjens

Een nauwgezet persoon die altijd zorgt dat de puntjes op de i staan. Valérie is een bezige bij die altijd klaar staat met raad en daad. Samen met haar collega-zaakvoerder Clint is zij het kloppend hart van onze kantoren.

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed