Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Wat betekent voorlopige en definitieve oplevering?

Nieuwbouw gekocht op plan? Zodra je woning klaar is word je uitgenodigd voor de oplevering.

Een belangrijke mijlpaal: ze markeert het einde van de werf en bewijst dat de aannemer zijn verplichtingen is nagekomen.

Als de Wet Breyne van toepassing is, is een tweevoudige oplevering verplicht. Dat betekent: eerst een voorlopige, daarna een definitieve oplevering.

Voorlopige oplevering

  • Ontvangst van de sleutels
  • Betaling laatste geldsom
  • Aangeven van eventuele zichtbare gebreken

Bijvoorbeeld: een deurkruk die ontbreekt of een tegel die gebarsten is.
Ze worden allemaal opgenomen in een proces verbaal. Daarin staan alle zaken die de bouwheer nog in orde moet brengen.

Aangeraden: vermeld bij de gebreken opgenomen in dit proces verbaal een termijn waarbinnen ze opgelost of hersteld moeten worden.

Noteer alle zichtbare gebreken op dit proces verbaal. Liet je bepaalde gebreken niet noteren terwijl ze wel zichtbaar waren? Dan kun je je hiervoor niet meer tot de aannemer richten.

1 jaar garantie vanaf voorlopige oplevering

Vanaf die voorlopige oplevering gaat er een soort van garantietermijn in voor verborgen gebreken. Een klok van minimaal 1 jaar.

Deze periode geeft je de kans om eventuele verborgen gebreken aan te geven. Denk maar aan een lekkende kraan: dit heb je bij rondgang niet gezien want de kraan was wel degelijk geplaatst en zag er goed uit, maar je merkt het gebrek pas op tijdens het gebruik.

Tussen de voorlopige en definitieve oplevering moet de aannemer alle gebreken herstellen. Het gaat om alle gebreken die tijdens de voorlopige oplevering werden vastgesteld en genoteerd in het proces verbaal en alle gebreken die nog zijn naar boven gekomen in de tussenperiode. Dit is een plicht voor de aannemer.

Eindoplevering

Die eindoplevering is de definitieve oplevering en vindt dus plaats minimaal 1 jaar na de voorlopige oplevering.

Het moment waarop de 10-jarige aansprakelijkheid in principe ingaat.
Contractueel wordt hier wel heel regelmatig van afgeweken. Dan is het mogelijk dat de aansprakelijkheid al ingaat na de voorlopige oplevering.

Opgelet: een definitieve oplevering kan stilzwijgend gebeuren, door bijvoorbeeld de woning te betreden zonder enig voorbehoud.

Valérie Neutjens

Een nauwgezet persoon die altijd zorgt dat de puntjes op de i staan. Valérie is een bezige bij die altijd klaar staat met raad en daad. Samen met haar collega-zaakvoerder Clint is zij het kloppend hart van onze kantoren.

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed