Wie kan er vandaag nog volgen? De registratierechten zaten de voorbije jaren in een ware rollercoaster. Belangrijk om even stil te staan bij wat vandaag anno 2022 van toepassing is. En dus belangrijk om rekening mee te houden als je een nieuwe woonst wil aankopen.
Vroeger spraken we over 10% of 5% registratierechten in Vlaanderen, gebaseerd op het kadastraal inkomen. Dat is volledig verleden tijd.
Vandaag stellen we eerst een belangrijke vraag die bepaalt welk tarief van toepassing is.
Berekenen we de registratierechten voor de aankoop van de enige eigen woning?
Zo ja, dan betaal je vandaag slechts 3% registratiebelasting. Je moet uiteraard wel de spelregels volgen en voldoen aan de voorwaarden. Ik som ze even op:
- Aankoop door natuurlijke personen
- Zuivere aankoop – een verkoop dus, geen ruil of onttrekking aan vennootschap
- Aankoop volle eigendom: geen vruchtgebruik of naakte eigendom
- Aankoop woning die dient voor huisvesting een bouwgrond is dus uitgesloten
- Aankoop enige woning. Je mag geen volledig en volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond: uitzondering die hierop gemaakt wordt is wanneer je je huidige woning gaat verkopen om een nieuwe aan te kopen.
- Je moet je domiciliëren op het adres van de gekochte woning binnen de 3 jaar na akte.
Voldoe je niet aan de regels? Dan betaal je voortaan 12% registratiebelastingen.
Uitzondering op deze regel: de aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden. Hierop blijft het tarief van 10% behouden.
En voor de handige harry’s en henrietta’s is er nog een extraatje. Koop je een gezinswoning en renoveer je de woning binnen de 6 jaar na aankoop met het oog op energie? Dan betaal je slechts 1% registratiebelasting.
Belangrijk hierbij is dat de installatie om het binnenklimaat te regelen zoals verwarming en koeling volledig wordt vervangen. Bovendien moet minimaal 75% van de woning een nieuwe buitenschil met isolatie worden. Na de werken mag je E-peil maximaal E60 bedragen.