Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Asbestattest: wat is het en wanneer is het verplicht?

Als verkoper van vastgoed is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende certificaten en attesten die nodig zijn bij de verkoop van je vastgoed. Eén van deze cruciale documenten is het asbestattest.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is een officieel document dat aantoont of er al dan niet asbest aanwezig is in een gebouw. Het doel van dit attest is om huiseigenaren en potentiële kopers te informeren over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in de woning.

Wanneer is een asbestattest nodig?

Een asbestattest is verplicht in specifieke gevallen, met name bij de verkoop van een woning die voor 2001 is gebouwd. Het doel is om kopers volledige transparantie te bieden over mogelijke asbestrisico’s in de woning. Is er geen geldig asbestattest voorhanden? Dan kan dit resulteren in vertragingen of zelfs annulering van de verkoop.

Bij verbouwingen of afbraakwerken waarvoor een sloopvergunning nodig is, wordt ook een asbestinventarisatie vereist.

Hoe verkrijg je een asbestattest?

Het verkrijgen van een asbestattest begint met een erkende asbestdeskundige. Deze professional voert een grondige inspectie uit van de woning en neemt indien nodig stalen om te analyseren op de aanwezigheid van asbest. Op basis van deze bevindingen wordt het asbestattest opgesteld.

Het attest is maximaal drie jaar geldig en moet bij de verkoop van de woning worden voorgelegd.

Je woning verkopen met asbestattest?

Het asbestattest is een essentieel document als je je woning wilt verkopen of verbouwen. Het biedt duidelijkheid over de aanwezigheid van asbest, waardoor kopers weloverwogen beslissingen kunnen nemen en verbouwers veilig kunnen handelen.

Door op de hoogte te zijn van de vereisten en procedures rondom asbestattesten, draag je bij aan een veilige en transparante vastgoedmarkt in Vlaanderen.

Hulp nodig bij de verkoop van je woning? De experts van C&M Vastgoed begeleiden je graag door alle stappen van het verkoopproces. Grondig en correct.

Graag meer informatie? Contacteer ons vrijblijvend!

Valérie Neutjens

Een nauwgezet persoon die altijd zorgt dat de puntjes op de i staan. Valérie is een bezige bij die altijd klaar staat met raad en daad. Samen met haar collega-zaakvoerder Clint is zij het kloppend hart van onze kantoren.

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed