Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Je huis verkopen bij scheiding? Dit zijn je opties

Scheiden is ingrijpend. Het is niet alleen emotioneel zwaar, maar brengt ook erg veel praktische zaken met zich mee. Een van de grootste knopen die je moet doorhakken, is wat je met de gezinswoning gaat doen. Je hebt er ongetwijfeld veel mooie momenten beleefd, maar net die confrontatie met het verleden maakt het moeilijk om een nieuwe start te maken.

In de meeste gevallen is het verkopen van je woning de beste optie. Enkele opties op een rijtje.

Je woning verkopen

Het maakt eigenlijk niet uit of je al gescheiden bent of niet voor je je huis verkoopt. Het is wel belangrijk om open en transparant te communiceren met je ex-partner over de verkoop van je huis en dat jullie een prijs overeenkomen. C&M Vastgoed helpt je vrijblijvend met een gratis schatting van je woning.

Na de schatting ga je best even na wat jullie afzonderlijke inbreng is. Was er een ongelijke verdeling van jullie inbreng? Bekijk in de oorspronkelijke aankoopakte of in het huwelijkscontract wat de exacte verdeling was.

Ben je getrouwd met gemeenschap van goederen? Dan kan artikel 1435 van het Burgerlijk Wetboek worden ingeroepen: jij en je (ex-)partner hebben recht op minstens de oorspronkelijke waarde van je individuele inbreng na de verkoop van het appartement of huis bij scheiding.

Als je kan aantonen dat je eigen spaargeld, erfenis of schenkingen hebt gebruikt voor de aankoop van de woning, dan heb je in beginsel recht op het nominale bedrag dat is geïnvesteerd.

Een notaris legt al jullie afspraken vast in een regelingsakte. In de slotakte staat zowel de scheiding als de verdeling van de woning beschreven.

Je ex uitbetalen

De uitkoopsom wordt bepaald op basis van hoeveel de woning momenteel waard is. Dit betekent dat we moeten schatten hoeveel de woning waard is, rekening houdend met eventuele verbouwingen en de stijging van de vastgoedmarkt.

Naast de kosten van wat je overneemt, zijn er nog andere kosten verbonden aan het uitkopen. Denk maar aan extra kosten die je overhoudt aan de overname van de hypotheeklening, door de aanpassingen aan de leningsvoorwaarden en de akte.

Naast de registratierechten moet je ook rekening houden met de verdeeltaks, ook wel bekend als de miserietaks. Als jij en je ex-partner wettelijk samenwoonden, betaal je deze extra belasting van 1% van de verkoopwaarde.

Neem een betrouwbare makelaar onder de arm

Wil je je huis of appartement verkopen? C&M Vastgoed begeleidt je door alle stappen van het verkoopproces.

Ook bij de zoektocht naar een nieuwe woning staan we je bij om een huis of appartement te vinden waar jij kan thuiskomen. Contacteer ons: we helpen je graag verder.

Clint Maes

Naast een van de zaakvoerders, is hij een verkoper in hart en nieren. Rendementen en budgetberekeningen kennen geen geheimen meer. Doe daar nog een creatieve geest bij, zo heb je onze multitasker, Clint.

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed