Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Compact wonen: zo downsize je het best

Zijn je kinderen het huis uit? Wil je een woning met minder onderhoud? Of zoek je een meer centrale locatie? Compact wonen heeft tal van voordelen: het is goedkoper, eenvoudiger in onderhoud én overzichtelijker. Kortom, door compact te wonen kies je voor een beheersbare levensstijl.

Maar hoe downsize je het best en blijf je toch comfortabel en gelukkig in je nieuwe woning? Enkele tips op een rijtje om het downsizingproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Breng je behoeften in kaart

Een goede voorbereiding is essentieel bij het downsizen.

  • Hoeveel ruimte heb je nodig?
  • Hoeveel kamers wil je?
  • Is een tuin belangrijk?

Som je wensen en eisen nauwgezet op.

Maak ook een lijst van de items die je echt nodig hebt en die je graag mee wilt nemen naar je nieuwe woning. Maak een eenvoudige plattegrond van je nieuwe woonruimte, zodat je een beter idee krijgt van hoe je je bezittingen het beste organiseert.

2. Overweeg een nieuwbouwappartement

Wanneer je downsizet, doe je dat om verschillende redenen. Het kan zijn dat je op zoek bent naar een eenvoudiger leven, met minder onderhoud en lagere kosten. Misschien wil je dichter bij het centrum wonen, in een buurt met alle voorzieningen binnen handbereik. Of ben je op zoek naar een woning die beter past bij je veranderende levensstijl, met meer nadruk op gemak en comfort.

Wat je redenen ook zijn, een nieuwbouwappartement is een uitstekende keuze voor wie kleiner wil gaan wonen. Nieuwbouwappartementen zijn energiezuinig, goed geïsoleerd en voorzien van moderne voorzieningen en afwerkingen. Bovendien zijn ze doorgaans gemakkelijk te onderhouden en heb je de eerste jaren geen hoge renovatie- of onderhoudskosten.

3. Ga met de grove borstel door je bezittingen

Heb je aardig wat spullen verzameld met de tijd? Ga rustig door je bezittingen en maak drie stapels met wat je wilt houden, weggeven of verkopen. Probeer sentimentele waarde los te laten en te focussen op wat echt belangrijk is voor je dagelijks leven.

Ontspullen vergt best wel wat tijd en is een doorlopend proces. Maar onthoud deze gedachte: minder spullen leiden tot een veel rustigere mindset.

4. Opteer voor rust in je interieur

Ontspullen is ook top om wat rust in je woning te brengen. Hou het simpel qua decoratie en probeer die visuele kalmte door te trekken in je kleurgebruik. Lichte kleuren en natuurlijke ton-sur-tonpaletten werken erg goed voor kleine ruimtes.

Tip: Je leefruimte visueel vergroten? Een mooie spiegel als eyecatcher zorgt voor een open en ruim gevoel.

5. Kies multifunctionele meubels

Van een woning naar een appartement? Of het aantal slaapkamers tot een minimum herleiden?

Een compacte woning inrichten is een leuke uitdaging. Maak optimaal gebruik van de ruimte door te kiezen voor multifunctionele meubels en slimme opbergoplossingen.

Denk aan een bed met ingebouwde opbergruimte, een uitschuifbare eettafel of een bank die kan worden omgebouwd tot een logeerbed. Op deze manier maximaliseer je de beschikbare ruimte en maak je optimaal gebruik van je kleine woning.

6. Benut je verticale ruimte

Weinig vloeroppervlakte in je nieuwe woning? Dan kan je gewoon de hoogte ingaan!

Installeer planken aan de muur voor extra opbergruimte, ga voor zwevend meubilair of gebruik een opklapbaar bureau om ruimte te besparen. Door de verticale ruimte optimaal te benutten, kun je veel meer spullen kwijt zonder dat het ten koste gaat van je leefruimte.

Downsize met C&M Vastgoed

Je woning inruilen voor een knus appartement? Laat je adviseren door een makelaar die de streek door en door kent. Contacteer ons en bespreek jouw woondroom met onze vastgoedexperts.

Ilse Goris

Deze duizendpoot gaat tot het uiterste om samen met de kandidaat kopers op zoek te gaan naar hun droomwoning. Door deze gedrevenheid, haar behulpzaam en open karakter vertrouwen verkopers heel graag hun vastgoed aan haar toe!

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed