Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Renovatieplicht: wat houdt het in?

Vanaf 2023 zijn alle Vlaamse woningen verplicht om een EPC-label van D of beter te halen. Dit betekent dat je je woning moet renoveren als die nu een slechter label heeft. De renovatieplicht is een ingrijpende maatregel, maar het is ook een kans om je woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. Of om jouw woondroom voordeliger aan de haak te slaan.

Bekijk hoe de renovatieplicht in jouw voordeel kan spelen.

Wat is de renovatieplicht?

De renovatieplicht is een Vlaamse regelgeving die bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen tegen 2045 een EPC-label van A moeten halen. Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2045.

Concreet:
Koop je in 2023 een woning met label F? Dan moet je die binnen 5 jaar renoveren naar label D. Verkoop je de woning in 2030 met label D, dan moet de nieuwe eigenaar renoveren naar label C. Renoveer dus bij voorkeur nu al naar label A.

De renovatieplicht gaat stapsgewijs in:

  • Koop je vanaf 2023 een woning? Dan moet die binnen 5 jaar een label D halen
  • Als je vanaf 2028 een woning aankoopt, moet je binnen 5 jaar label C halen.
  • Vanaf 2035 krijg je 5 jaar de tijd om label B te halen voor je aangekochte woning.
  • Tot slot heb je vanaf 2040 5 jaar om je woning te upgraden naar label A.

6 financiële (ver)bouwmeevallers in 2024

Een renovatiewoning kopen met EPC-label E of F? Dan zijn er in 2024 enkele voordelen aan verbonden waar je mogelijks recht op hebt:

1.Energetisch renoveren wordt beloond

Zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben in 2023 aangekondigd de energetische renovaties van woningen structureler aan te pakken. In Vlaanderen blijft de Mijn VerbouwPremie beschikbaar in 2024 volgens dezelfde voorwaarden als in 2023, ondanks eerdere plannen om de maximale premiebedragen te verlagen voor de laagste en middelste inkomenscategorieën.

2. Sloop en heropbouw blijft voordelig

Wie een bestaande woning wil slopen en vervangen door een nieuwbouwproject, komt nog steeds in aanmerking voor een btw-verlaging van 21 naar 6%. Een welgekomen financiële steun voor toekomstige bouwers.

3. Asbest verwijderen en isoleren extra beloond in Vlaanderen

In Vlaanderen ontvang je in 2024 nog steeds een extra premie van 8 euro per m² boven op de premiebedragen voor het isoleren zelf, wanneer je je woning asbestvrij maakt en dit combineert met isolatie van

  • buitenmuren;
  • dak;
  • of vloeren.

4. Btw-tarief op warmtepompen blijft laag

Het 6% btw-tarief voor warmtepompen blijft van kracht voor woningen jonger dan tien jaar. Ook woningen ouder dan tien jaar kunnen nog steeds genieten van een btw-verlaging van 21 naar 6%.

5. Minder dossierkosten bij een woonlening

Vanaf 2024 mogen banken nog maximaal 350 euro (in plaats van 500 euro) aanrekenen voor dossierkosten bij het afsluiten van een hypothecaire lening, en 175 euro bij een herfinanciering (in plaats van 250 euro).

6. Nieuwe premie voor Vlaamse appartementsbewoners

Eigenaar-bewoners van appartementen in Vlaanderen kunnen vanaf het voorjaar van 2024 een aanvullende premie aanvragen binnen de Vlaamse Mijn VerbouwPremie na de energetische renovatie van gemeenschappelijke delen binnen hun appartementsgebouw.

Hoe kan C&M Vastgoed je helpen?

Zin in een renovatieproject? Bij C&M Vastgoed doen we er alles aan om jouw woondroom te vinden binnen je vooropgestelde budget, wensen en eisen. Contacteer ons: onze vastgoedexperts helpen je graag verder.

Julie Meyers

Dit enthousiast gezicht start haar BIV- stage. Julie zal met veel plezier samen met u op zoek gaan naar uw droomwoning

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed