Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Een geërfd huis verkopen: dit moet je weten

Een huis erven is een emotionele gebeurtenis. Naast het verwerken van het verlies van een dierbare, komt er ook veel praktische rompslomp op je af. Een van de belangrijke beslissingen die je moet nemen, is wat je met de geërfde woning gaat doen. Wil je er zelf gaan wonen, het verhuren of verkopen? Bekijk welke mogelijkheden je hebt met een geërfd huis.

Zelf in het geërfde huis wonen

Wil je zelf in het geërfde huis gaan wonen? Hou er dan rekening mee dat je de woning moet overkopen van eventueel andere erfgenamen. Denk ook aan de praktische en financiële haalbaarheid van de geërfde woning.

Jouw erfwoning verhuren

Je kan de woning uiteraard ook verhuren. Met de huurinkomsten dek je de kosten van de woning. Ben je er nog niet echt uit of je de woning wilt verkopen? Met een huurovereenkomst heb je extra bedenktijd en vermijd je leegstand. Een nadeel is dat het extra administratie en beheer vergt.

Tip:
Wist je dat C&M Vastgoed een complete verhuurservice aanbiedt? Met onze expertise, knowhow en kennis van de regio brengen wij het hele verhuurproces tot een goed einde. Wij zoeken voor jou een geschikte huurder en maken alle papieren in orde. Zodat jij op beide oren slaapt.

De erfwoning verkopen

Wil je je geërfd huis verkopen? De verkoop zorgt voor een snelle verdeling van de erfenis. In principe hebben de erfgenamen 8 maanden de tijd om de woning te verkopen. Gebeurt dit niet binnen de 8 maanden? Dan ontvang je een belastingaanslag. Als het bedrag laag genoeg is, kan je die wel met een jaar uitstellen.

Als je met twijfels zit over de bestemming van je erfvastgoed, is verhuur dus een goede (tussen)oplossing. Zo heb je extra bedenktijd om knopen door te hakken.

Extra aandachtspunten bij de verkoop van je geërfd huis

Wil je de woning verkopen? Dan moeten alle erfgenamen akkoord zijn. Bij meerderjarigheid beslissen de erfgenamen samen. Bij minderjarigheid of wilsonbekwaamheid bemiddelt de vrederechter. Een notaris en vastgoedmakelaar helpen met de formaliteiten.

Erfbelasting of successierechten

Voor je de knoop doorhakt, moet je de erfenis aangeven bij de Vlaamse belastingdienst. De erfbelasting is afhankelijk van 3 categorieën in verwantschap, namelijk:

  • het verwantschap in rechte lijn – (groot)ouders of (klein)kinderen) – en partners – gehuwd of samenwonend;
  • broers en zussen;
  • andere personen.

Elk van deze categorieën is onderhevig aan verschillende tarieven. Wat die precies zijn vind je terug op de website van VLABEL, de Vlaamse belastingsdienst.

Wanneer ben je vrijgesteld? Als je gehuwd of samenwonend bent, maar enkel wanneer het gaat om een woning waar jullie samenwoonden.

Tot slot hangt het bedrag van de erfbelasting ook af van de waarde van je woning. Hoe groter de waarde, hoe groter de erfenis.

Als erfgenaam dien je binnen 4 maanden na ontvangst van de erfenis aangifte te doen bij de belastingdienst. Als je dit niet doet, riskeer je naast de erfbelasting ook een boete.

C&M Vastgoed: jouw partner in de verkoop

Een geërfd huis verkopen is een complexe en emotionele aangelegenheid. C&M Vastgoed is er dan ook om je te helpen en te ontzorgen tijdens dit proces. We begeleiden je bij alle stappen van de verkoop, van de waardebepaling tot de bezichtigingen en de onderhandeling.

Contacteer ons vandaag nog

Ben je van plan om een geërfd huis te verkopen? Neem dan vandaag nog contact op met C&M Vastgoed. We bespreken graag de mogelijkheden met je en helpen je op weg naar een vlotte verkoop.

Glenn Smits

<p class="bio">Glenn Smits, BIV-stagiair, is een jonge en ambitieuze professional met een passie voor vastgoed. Hij heeft een scherpe focus en zet graag de puntjes op de i. Glenn is communicatief sterk en heeft een breed netwerk. Hij krijgt energie van fitness en wandelen.</p>

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed