Kenners van de regio | 2 kantoren | Hartelijk en betrouwbaar

Starten met een hoge vraagprijs. Een goed idee of niet?

Laat ik al meteen met de deur in huis vallen: Starten met een vraagprijs die veel hoger ligt dan de waarde van je woning is geen goed idee. Ik leg je graag uit waarom.
Stel dat een makelaar jouw woning komt schatten. Hij schat de waarde op 325 000 euro. Je bent er toch niet helemaal gerust in. Je denkt trouwens dat je woning meer waard is en laat een tweede makelaar komen. Hij schat je woning eveneens op 325 000 euro.
Omdat de uitkomst van de twee schattingen niet is wat je verwacht had en je toch minstens 350.000 euro voor je woning wilt, ga je zelf aan de slag om je woning te verkopen. Je installeert een pancarte aan de voorgevel, plaatst een Immozoekertje en zet onder het mom ‘zakken kan altijd’ de prijs op 380.000 euro.
Wat gebeurt er nu? In de eerste plaats zal jouw zoekertje niet terechtkomen bij de juiste kandidaat-kopers. Zij hebben namelijk in hun zoekfilter een maximumbedrag ingesteld. Kopers met een budget van 350 000 euro zullen hun zoekbedrag misschien verhoogd hebben tot 365 000 euro, maar mogelijks niet tot 380 000 euro.
De kopers die jouw woning wel tegenkomen, hetzij online, hetzij op straat, gaan veelal niet de moeite nemen om een kijkje te komen nemen. De vraagprijs ligt namelijk te ver verwijderd van hetgeen zij voor ogen hebben.

De gevolgen van een te hoge vraagprijs
Het gevolg is dat je huis een lange tijd te koop zal blijven staan en onderaan de lijst op de immosites terechtkomt. Kandidaat-kopers zullen je woning hierdoor niet meer te zien krijgen, want de meest recente zoekertjes krijgen voorrang. Wil je toch opnieuw bovenaan de lijst staan, zal de website vragen om bij te betalen. Een bijkomend gevolg is dat potentiële kopers die jouw huis al eens gespot hadden het idee zullen krijgen dat er iets mis is met de woning. Een woning aan de juiste prijs geraakt immers altijd op relatief korte termijn verkocht.

Je huis blijft dus onverkocht, waardoor de onderhoudskosten blijven lopen en je de prijs alsnog moet laten zakken. De perceptie dat er iets mis is met de woning is helaas reeds gevormd en daar kan je nu eenmaal niets meer aan veranderen. De opkomst van kandidaten zal hierdoor veel lager liggen dan wanneer je van in het begin een correcte prijs had gezet.

Al onze klanten krijgen vrijblijvend advies op maat om de correcte waarde van hun woning te bepalen. Wil je meer weten over onze aanpak? Contacteer ons per mail info@cm-vastgoed.be of bel ons op 0479 01 01 01.

Karel Van Loock

Op kantoor, op plaatsbezoek of op afspraak? Karel staat altijd klaar met een luisterend oor. Kortweg een gedreven persoon met het hart op de juiste plaats, die alles op alles zet om onze klanten te voorzien van de beste service.

Vastgoedpartner met een hart voor de streek

Nood aan een immomakelaar die het vak en de regio door en door kent?

Maak kennis met C&M Vastgoed